ЧИ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ НАССР?

Сучасні темпи розвитку харчової промисловості за останній час зробили різкий стрибок у розвитку, адже клієнти стали більш вимогливі до якості продуктів харчування і хочуть отримувати тільки безпечну продукцію.

Інтеграція нових технологій виробництва та використання сучасного обладнання вимагають більш суворі рамки у сфері безпеки виготовлення продуктів харчування.

Міжнародні та державні норми торкнулися всіх сторін харчової індустрії: санітарних, протипожежних та ін.

НАССР стає обов’язковим в Україні:

  • з 20.09.2017 – діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей);
  • з 20.09.2018 – діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні неперероблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей);
  • з 20.09.2019 – для малих потужностей.

В Україні на початок 2020 року діють:

  • Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771 від 22.07.2014 ;
  • Наказ Мінагрополітики та продовольства України «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» № 590 від 01.10.2012;
  • Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» № 2042 від 18.05.2017;
  • Закон України «Про безпечність та гігієну кормів» № 2264 від 21.12.2017;
  • Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» № 2639 від 06.12.2018;
  • Додаток V «Всеохоплююча стратегія імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи)» Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію;
  • Розпорядження КМУ «Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) розділу ІV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» № 228 від 24.02.2016;
  • + підзаконні акти на виконання зазначених законів.

Сама абревіатура ХАССП (англ. HACCP) дослівно розшифровується як «Аналіз ризиків і критичні контрольні точки».

Принципи цих вимог мають на увазі вивчення ризиків і небезпек з подальшим управлінням ними в тих контрольних точках, які будуть визначені в ланцюжку від виробника до кінцевого споживача.

Підприємствам, які не мають впровадженої системи НАССР і продовжують випускати харчову продукцію, загрожують дуже серйозні санкції:

  • • За порушення норм виробник може нести не тільки адміністративну, але й кримінальну відповідальність.
  • • Є два уніфіковані акти, по яким проходить перевірка: акт про інспектування і акт про аудит.
  • • На перший раз підприємство без системи НАССР штрафувати не будуть, напишуть тільки припис.
  • • За наступне порушення для юридичних осіб штраф складатиме 30 мінімальних зарплат (142 тис. грн у 2020 р.), для фізичних осіб – 15 (71 тис. грн). Існує також багато і супутніх штрафів – мінімальний з них – 25 тис. грн».

Чому впровадження НАССР стало обов’язковим?

Підприємство має нести відповідальність за постачання на ринок продуктів харчування, починаючи з вибору сировини та інгредієнтів і закінчуючи наданням клієнтові безпечно приготованого продукту бездоганної якості. Невиконання зазначених норм може привести організацію до серйозних наслідків.

Норми і правила, встановлені законодавством, належать до таких аспектів:

• багаторівневий контроль від процесу приймання сировини до надання готової продукції; • відповідність виробничих і торгових приміщень встановленим санітарно-гігієнічним вимогам;• наявність професійного сучасного прибирального інвентарю і прибирального обладнання;• ефективні засоби дезінфекції та стерильності;• реалізація ефективної санітарної програми з добре навченим персоналом.Керівник виробничої організації повинен розуміти, що поява будь-якої помилки, допущення недбалості або неуважності в роботі персоналу може призвести до серйозних наслідків.Якщо раніше адміністрація підприємства робила основний акцент на загальну перевірку вже виробленої продукції, то введення системи НАССР визначає нову відправну точку дотримання законодавства, а саме в бік проведення профілактичного аналізу можливих ризиків, які можуть з’явитися на будь-якому етапі виробничої діяльності.

аскаво просимо до WordPress. Це ваш перший запис. Редагуйте або видаліть, а потім починайте писати!

Один коментар до “ЧИ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ НАССР?”

  1. Привіт! Це коментар.
    Щоб почати модерувати, редагувати і видаляти коментарі, перейдіть в розділ Коментарів у Майстерні.
    Аватари авторів коментарів завантажуються з сервісуGravatar.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *